Luokan 9C projektina oli käydä haastattelemassa lähiympäristön yrityksiä aiheena lähiympäristö ja sen hyvinvointi. Oppilaat valitsivat ryhmissä mieluisat yritykset ja laativat haastatteluja varten koko joukon kysymyksiä. Yksi ryhmä laajensi lähiympäristön käsitettä ja kävi Finnairilla Helsinki-Vantaan lentokentällä tekemässä haastattelunsa. Seuraavassa ryhmien töiden tulokset.
(Ryhmä 1)
TARJOUSTALO
Kävimme haastattelemassa Hakunilan Tarjoustalon työntekijää. Seuravassa esittämämme kysymyket
1.Kierrätetäänkö teillä ?
1.Kierrätetäänkö teillä ?
-Kyllä, pahvia ja muoveja eniten.
-Kyllä.
3.Huolehditteko kaikki itse työympäristönne siisteydestä, niin ulkona kuin sisällä?
-Kyllä.
4.Ovatko piha-alueet siistejä?
-Ovat siistejä.
5.Siivoatko aina itse roskasi pois?
-Kyllä jokainen vie omat roskat roskiin.
6.Heitätkö roskia luontoon?
-En heitä, eivät muutkaan työntekijät.7.Onko lähiympäristönne mielestänne siisti?
-Ei aina, nuoret roskaavat ympäristöä.
8.Miten pyritte suojelemaan luontoa?
-Ei roskata, ei rikota
9.Miten säästätte sähköä?
-Enemmän energialamppuja.
10.Mihin viedään pilaantuneet tavarat?
-Viedään siihen kuuluvaan pisteeseen.
11.Mitä toiveita teillä on nuorille, jotka käyvät kaupassanne?
-Hyvä käyttäytyminen.
Tarjoustalossa huolehditaan hyvin lähiympäristöstä ja lajitellaan roskat hyvin.
Tekijät: Christian, Labinot,Emilia ja Greta
(Ryhmä II)
FAZER
Kävimme haastattelemassa Fazerin työntekijää Vaaralassa. Me haastattelimme häntä kierrätykseen liittyvistä asioista. Työntekijä kertoi meille, että Fazer kierrättää kaikki jätteet ja pyrkii säästämään sähköä. Fazer ei heitä roskia luontoon ja lähiympäristö on todella siistiä ja rauhallista. Fazerin jäteastiat tyhjennetään päivittäin ja roskat lajitellaan niihin kuuluviin kierrätysastioihin. Luontoon ei heitetä roskia ja sitä kunnioitetaan ja suojellaan. Fazer ei jätä mitään kierrättämättä. Se on parhaimpia kierrättäjiä.
Tekijät: Kaisa, Roosa ja Maarja-Liis.
(Ryhmä III)
ALEPA
Saimme tehtäväksi haastatella jotakin lähiympäristön yrityksistä. Haastattelukysymykset liittyivät ympäristöön ja luontoon. Ryhmämme kävi haastattelemassa Nissaksen Alepan työntekijää Juliaa. Haastattelu käytiin suurinpiirtein seuraavalla tavalla: osa kirjoitti, osa kysyi kysymykset ja osa otti kuvia.
Kysymys: Onko teillä kierrätyspisteitä, joihin työntekijänne voivat lajitella?
Vastaus: On. Työntekijöiden tilassa on erikseen esimerkiksi pahvikierrätys ja biojäte.
K: Tyhjennetänkö roskakorit ja jäteastiat tarpeeksi usein ?
V: Kyllä.
K: Kuinka usein ?
V: Muutaman kerran viikossa.
K: Kuinka usein roska-auto käy ?
V: 2-3 kertaa viikossa.
K: Miten pidätte huolta lähiympäristönne siisteydestä?
V: Meillä on kolme eri siivousfirmaa. Yksi siistii pihaa, toinen siivoaa kauppaa ja kolmas hoitaa roskat.
K: Miten pyritte suojelemaan luontoa?
V: Kierrättämällä ja säästämällä sähköä.
K: Miten säästätte sähköä ?
V: Valvomme tarkkaan, että esim. valot sammutetaan kun kauppa suljetaan.
K: Kuinka usein tarkistatte tuotteiden päiväykset ?
V: Joka päivä.
K: Mihin viette pilaantuneet elintarvikkeet?
V: Biojätteeseen.
K: Ovatko yrityksenne mainosvalot päällä myös yöllä?
V: Kyllä.
K: Miten käsittelette roskanne?
V: Lajittelemalla.
K: Mitä teette ympäristön suojelemiseksi?
V: Kierrätämme ja säästämme sähköä. Meille voi myös tuoda paristoja kierrätettäväksi.
K: Mitä toiveita teillä on nuorille, jotka käyvät yrityksessänne?
V: Yleistä hyvää käyttäytymistä.
Tekijät : Miranda, Alzana, Nasti, Donsku 9C.
(Ryhmä IV)
VALIO
Haastattelimme Valion myyntiedustaja Tiina Niemeä Valion suhtautumisesta ympäristöasioihin.
K: Minkä alan yritys Valio on? Mitä elintarvikkeita se tuottaa?
V: Valio Oy on Suomen suurin maidonjalostaja ja markkinajohtaja kaikissa tärkeimmissä tuoteryhmissä. Valio Oy:n omistaa 18 osuuskuntaa. Valioryhmään niistä kuuluu 9 osuuskuntaa, joissa on noin 9000 maidontuottajaa.
K: Kuinka monta henkilöä se työllistää?
V: Valio työllistää Suomessa 3600 työntekijää.
K: Miten teollisuusjäte tuotantolaitoksessa käsitellään/lajitellaan/kierrätetään?
V: Kaikilla Valion tuotantolaitoksilla on ISO 9001-sertifikaatti ja ISO 14001-ympäristösertifikaatti, ja ne siis nodattavat kansainvälisiä standardeja ja ovat sitoutuneet ympäristön ja kestävän kehityksen jatkuvaan parantamiseen. Hyvä tuotantotapa (GMP) määrittää esimerkiksi hygieeniset tuotantoperiaatteet, jotka kuuluvat ISO 22000 -sertifikaatin periaatteisiin. Laatuketju kattaa kaikki raaka-aineet, ja niiden alkuperä voidaan raakamaidon tapaan jäljittää. Myös pakkaus- ja vastaavat materiaalit katsotaan raaka-aineiksi ja ovat osa ISO 22000 -standardia. Valiolla elintarviketurvallisuus tarkoittaa ostotoiminnon, tuotannon ja laadunvalvonnan yhteistyötä.
K: Kuinka tärkeää on puhtaus ja hygieenisyys Valion tehtailla?
V: Puhtaus ja hygieenisyys on tärkeää kaikilla Valion tehtailla. Korkean hygienian alku lähtee tärkeimpänä alkutuotannosta eli meijereistä. Hyvä tuotantotapa (GMP) määrittää esimerkiksi hygieeniset tuotantoperiaatteet, jotka kuuluvat ISO 22000 -sertifikaatin periaatteisiin.
Valion riskinhallinta merkitsee toiminnan säännöllistä riskien arviointia. Sitoutumisemme HACCP-periaatteiden noudattamiseen takaa elintarviketurvallisuuden korkean tason. Elintarviketurvallisuuden riskinhallinta perustuu kriittisten tarkastuspisteiden jatkuvaan valvontaan, prosessilinjan hallintaan ja puhtaaseen tuotantoympäristöön. Tämän saavuttamiseksi sovellamme tuotteiden ja ympäristön valvonnassa uusimpia menetelmiä, kuten PCR-tekniikkaa.
Valion tuotantolaitos Vaaralassa. Lähde: Valio
K: Kuluttavatko toimistotilat paljon paperia?
V: Toimistotilat pyrkivät kokoajan enemmän käsittelemään tietoja tulostamatta. Tulostamisesta on ohjeistus: ”ajattele ympäristöä ennen kuin tulostat”.
K: Kierrätetäänkö toimistotilojen paperijäte?
V: Kierrätetään. Ja kerätään erilaisiin astioihin päivittäin. Toimistopaperi, lehdet ja energiajäte. Silppurin kautta menee kaikki suojattava aineisto.
K: Miten Valio on ottanut ympäristön huomioon tuotteiden valmistusketjussa?
V: Valio on sitoutunut kierrätykseen ja nykyään 82 prosenttia Valion kuluttajapakkauksista Suomessa kuljetetaan jälleenmyyjille kierrätettävillä kuormalavoilla ja kierrätettävissä laatikoissa. Valion kuluttajapakkaukset ovat 82-prosenttisesti kartonkia, jolloin kierrätys on nopeaa ja tehokasta ja ympäristövaikutus minimaalinen.
Valio kantaa ympäristövastuunsa hankkimalla ympäristötaakkaa alentavaa tekniikkaa, käyttämällä raaka-aineita ja energiaa tehokkaasti ja suosimalla uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai energiatuotantoon soveltuvia pakkauksia.
Elinkaariajattelu viitoittaa Valion vastuuta ympäristöasioista. Täten eläinten hyvinvointi ja ympäristöstä huolehtiminen ovat Valion laatujärjestelmän tärkeimpiä tavoitteita.
Tekijät: Max, Matias, Paul ja Joel
Valio kantaa ympäristövastuunsa hankkimalla ympäristötaakkaa alentavaa tekniikkaa, käyttämällä raaka-aineita ja energiaa tehokkaasti ja suosimalla uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai energiatuotantoon soveltuvia pakkauksia.
Elinkaariajattelu viitoittaa Valion vastuuta ympäristöasioista. Täten eläinten hyvinvointi ja ympäristöstä huolehtiminen ovat Valion laatujärjestelmän tärkeimpiä tavoitteita.
Tekijät: Max, Matias, Paul ja Joel
(Ryhmä V)
FINNAIR
Finnair on lentoliikenne- ja matkapalveluyritys. Se työllistää n. 7000 ihmistä. Kävimme haastattelemassa Kati Ihamäkeä Finnairin pääkonttorissa.
Finnairilla kierrätetään 60% lennoilta peräisin olevasta materiaalista. Euroopan ulkopuolelta tulevien lentojen ylimääräinen ruoka hävitetään. Osa vanhoista lentokoneista myydään tai vuokrataan eteenpäin, osa joudutaan purkamaan osiin. Koneen osia ja käytettyjä materiaaleja on annettu niin hyväntekeväisyyteen kuin muuhunkin hyödylliseen uudelleenkäyttöön, esim. koneen verhoista ja vöistä on tehty kasseja, vanhoja pipoja on annettu oraville sekä housuja lähetetty Venäjän vankilaan. MD-11 koneen bisnesistuimen osasta tuli tyylikäs ekovalaisin:)
Tämä kassi on tehty lentokoneen verhoista ja vöistä.
Finnairilla on erilaisia kierrätyspisteitä, esim. energia- ja biojätepiste, mutta ei sekajätepistettä.
Finnairillat pidetään huolta työympäristön siisteydestä. Yritys pyrkii siihen, että kaikilla on pöytiensä alla pahvilaatikoita, jotka he tyhjentävät itse yleensä.
Piha-alueet pidetään siisteinä lentoturvallisuuden takia. Siivoojat tarkastavat roskikset ja huomauttavat, jos niissä on väärää tavaraa.
Finnairilla on paljon tapoja, joilla se pyrkii suojelemaan luontoa: ei kauheasti printata mitään - tai jos printataan - niin paperin molemmille puolille. Lentokoneista tulee eniten päästöjä, mutta uusista lentokoneista tulee 20% vähemmän päästöjä kuin vanhoista. Nykyisin pyritään lentämään hitaampaa ja hiljempaa.
Finnarilla on meneillään energiansäästöviikko ja se merkitsee sitä, että työntekijät keksivät uusia ideoita. He pyrkivät hankkimaan sellaisia laitteita, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Osa yrityksen valoista on päällä myös yöllä. Finnair osallistuu Earth Hour - tuntiin, jolloin kaikki valot suljetaan.
Finnairin yksi tärkeä toimintaperiaate on, että ympäristöä kuormitetaan mahdollisimman vähän.
Piha-alueet pidetään siisteinä lentoturvallisuuden takia. Siivoojat tarkastavat roskikset ja huomauttavat, jos niissä on väärää tavaraa.
Finnairilla on paljon tapoja, joilla se pyrkii suojelemaan luontoa: ei kauheasti printata mitään - tai jos printataan - niin paperin molemmille puolille. Lentokoneista tulee eniten päästöjä, mutta uusista lentokoneista tulee 20% vähemmän päästöjä kuin vanhoista. Nykyisin pyritään lentämään hitaampaa ja hiljempaa.
Finnarilla on meneillään energiansäästöviikko ja se merkitsee sitä, että työntekijät keksivät uusia ideoita. He pyrkivät hankkimaan sellaisia laitteita, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Osa yrityksen valoista on päällä myös yöllä. Finnair osallistuu Earth Hour - tuntiin, jolloin kaikki valot suljetaan.
Finnairin yksi tärkeä toimintaperiaate on, että ympäristöä kuormitetaan mahdollisimman vähän.
BY: Bryan, Ulrika, Marietta, Ella 9C